“Hoved” rengøring vol 2

Dette læserbrev kostede sidste år mit Politiken abonnement. I fornærmelse over ikke at få det bragt, opsagde jeg nemlig netabonnementet. Hvilket jeg retrospektivt i virkeligheden er ked af, for det er i bund og grund en udemærket avis.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg elsker Peter Sommers skilsmissesang: Hvorfor løb vi? Én af fordelene ved aldrig at udkomme, det er jo, at man kan genbruge sine citater!

Den var en reaktion på regeringens længe ventede klimaudspil. Og samtidigt en betingelsesløs støtte til den grønne studenterbevægelse, som havde givet deres bud på en klimaplan. Det var, som man kan se, inden Mogens Jensen blev slagtet – Eller hedder det i virkeligheden pelset!

…..

”Det sku være så godt og så er det faktisk skidt”. Sådan lyder sidste strofe i en sang, som indgik i et teaterstykke, der hed: ”Melodien, der blev væk”. Den er fra 1935, men dog stadig aktuel. Vi var mange, der havde glædet os til den ny regering.

Efter miljøvalget var den rigtige dagsordenen ligesom endelig blevet sat. Vi ventede længe på en plan. Men kjolen blomstrende desværre alt for hurtigt af. Vi havde håbet på en ny melodi. Men det blev nærmere til den samme sang. Det var næsten bedre, hvis den bare blev helt væk.

Energi produktionen er ganske vist den største CO2 synder. Men ligesom med så meget andet her i livet, så er det nogle gange klogere at gå med toeren. At bygge vindmøller ude i havet er ikke politik. Det er en selvfølge, Det er en forvaltningsopgave. Men at vi i det hele taget acceptere, at vi skal leve af at gnaske i samlebåndssvin, som er flasket op med soyabønner dyrket i fjerne områder, som ligeså godt kunne have været tidligere uberørt urskov. Og efterfølgende sejler det hertil i kæmpe supertankere, det er klimapolitik.

Klima handler nemlig om forbrug – Den vestlige verdens forbrug . Det er dig og mig . ”Vi er klimaet”, udtaler den amerikanske forfatter Jonathan Safran Foer. Og hans tese er, at det hele starter ved morgenmaden. Derfor er vores fødevareproduktion klimaets moder. Og det er jo hende, vi alle går til, når det virkelig brænder på.

Der er derfor, så meget mere end bare ”faktisk skidt”, når man læser fødevareministerens svar til den grønne studenterbevægelse. De leverede, hvad der kunne have været køreplanen for centrale dele af landets nye klimapolitik. Og serverede den tilmed på et sølvfad. Mogens Jensen lagde dog på ingen måder op til en duet. Det er ikke kun studenterturen, de må se langt efter i år. Der er ikke meget fryd at se i den sigende dag for den danske ungdom nu om dage. Hvad der falder mig særligt for brystet, er argumentet om, at vi ikke kan afvikle det konventionelle landbrug, fordi de har opbygget en betydelig gæld.

Det er et udtryk for usædvanlig dårligt købmandskab. Det er at smide gode penge efter dårlig penge. Det er ligesom at købe elefanter af en mand, der skylder én penge. Tænk sig, at en sektor, som i den grad gennem årtier er blevet gennemsubsidieret, stadig kan skylde penge. Jeg husker endnu, at man gennem hele min ungdom hørte om EU’s overskudslagre. Tænk sig, hvis man havde lavet den fri markedsøkonomi bestemme, så havde vi været mange at dagens udfordringer foruden.

At de så stadig er dybt forgældede, fortæller jo kun med al ønskelig tydelighed, at dansk landbrugspolitik gennem 75 år har fejlet. En landbrugspolitik ført af blandt andet skiftende socialdemokratiske regeringer. Det er forstemmende, at man amputerer muligheden for en ambitiøs klimaplan, fordi man dækker over tidligere fejl. Der er ikke noget forkert i at fejle. Men det er det derimod, hvis man ikke vil erkende fejlene!

I stedet for at vende Europa ryggen. Så kunne man jo tage ved lære af andre. Nu er vi åbenbart blevet slyngveninder med hollænderne. Man kunne jo lure, hvad gør dernede. Hvis danske landmænd bare gjorde det halvt så godt som deres hollandske kolleger, så ville branchen tjene dobbelt så meget på verdensmarkedet .Og de ville tilmed kunne betale HELE deres gæld tilbage på 2 år. Og så ville vi ALLE – ALLE – være glade.

Personligt ser jeg intet problem i svineproduktion som sådan. Jeg elsker bacon ligeså højt som Jacob Ellemann. Jeg er bare endnu mere optaget fødevarekvalitet og mit helbred. Så dansk konventionelt svinekød er ikke længere en del af min madplan. Vi laver i Danmark alt for meget svinekød, på den helt forkerte måde, til en alt for lav pris. Deraf kommer blandt andet gælden. Men der er desværre også andre omkostninger, som sendes direkte videre til andre. Det er til befolkningen i landområderne. De har dårligt kunnet komme udenfor deres hoveddør i en måneds tid – Sådan er det ude på landet i gyllesæsonen. Nu kan de endelig igen komme ud i det gode vejr. De skal nemlig ud at vaske vinduer. Disse er sat til i grønne alger. Det er al kvælstoffet i luften. Klimapolitik er i virkeligheden ganske lavpraktisk. Man skal gøre sig den ulejlighed at sætte sig ind i, hvordan det i virkeligheden hænger sammen.

Så kære regering – skift pladen. Find en anden melodi. Lyt i stedet til vor tids største digter: Peter Sommer!!!

Skil det hele ad

Men gør det, mens det virker

Saml det så igen

Gi’ tale mer end tvivl

Siger nej den næste dag

Siger ja den næste uge, det næste år

….Hvorfor løb vi, Vi ku vær gået hele vejen…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *